Deja-vu: Impozitul forfetar, editoriale, top conta

Acasa      Contact
Linkuri utile
Vizitatori

Home - Editoriale - Deja-vu: Impozitul forfetar

Deja-vu: Impozitul forfetar

 Zilele acestea avem senzatia ca avem parte de un deja-vu: impozitul forfetar. In 2009 l-a "inventat" Guvernul Boc si l-au hulit toti intreprinzatorii dar si opozitia, in frunte cu Maria Grapini. Atunci si-au inchis portile 200.000 de firme. Ce se va intampla acum?

De la 1 ianuarie 2014 firme care activeaza in anumite sectoare (intretinere si reparatii auto, hoteluri si alte facilitati de cazare/camping, restaurante, baruri etc) si care au cifra de afaceri pana la 50 milioane euro sau active totale care nu depasesc 43 milioane euro, o pondere a veniturilor din activitatile vizate in totalul veniturilor de peste 70% si numar mediu de salariati mai mic de 250 vor plati in loc de impozit pe profit sau pe venitul microintreprinderilor impozitul forfetar in functie de urmatoarele criterii:

- in cazul spalatoriilor si service-urilor auto, in functie de suprafata in care se desfasoara fiecare activitate;

- in cazul barurilor, restaurantelor, unitatilor de catering si altor servicii de alimentatie, in functie de rangul localitatii, suprafata utila a locatiei si un coeficient de sezonalitate;

- in cazul hotelurilor/pensiunilor, in functie de zona si de numarul locurilor de cazare.

Pentru ce acest impozit? Cica pentru eliminarea/diminuare evaziunii fiscale in sectoarele vizate si cresterea incasarilor la buget (s-a estimat o suplimentare de 160 milioane euro). Oare?

Dupa parerea mea, astfel de masuri sunt puse in aplicare de oameni care nu sunt capabili sa gaseasca solutii viabile pentru reducerea costurilor bugetare si a deficitului bugetar, si ma refer la guvernanti.

Daca acum patru ani spuneam ca Guvernul Boc este incompetent, ca sa nu scriu altfel, datorita acestui impozit forfetar, acum sunt de parere ca prezentul Guvern Ponta este antiroman, ceea ce este grav.

Cum naiba poti sa vii dupa ceva timp cu o solutie cu care nu ai fost initial de acord cu ea, mai ales madam Grapini, o solutie care a facut dezastru in randul IMM-lor, care a dus la inchiderea multor firme, la cresterea somajului s.a.m.d.?

Practic, actualul impozit forfetar este aceeasi Marie (Grapini, sic) cu alta palarie. Daca in 2009 impozitul se platea in functie de cifra de afaceri (cel mai mic impozit fiind de 2200 lei/an si cel mai mare de 43000 lei/an) in 2014 impozitul se va plati in functie de criteriile prezentate mai sus, indiferent de cifra de afaceri, adica, indiferent daca face vanzari sau nu intreprinzatorul.

Prin acest sistem de impozitare, intreprinzatorii din domeniile enuntate mai sus vor avea o cheltuiala fixa suplimentara pe langa cele deja existente, cum ar fi cheltuielile cu chiriile, salariile. Daca ai o locatie buna, cum ar fi una din Centrul Vechi al Bucurestiului, si o suprafata de 300 mp impozitul ar fi 22680 lei/an, adica 5200 euro/an, respectiv 433 euro/luna. Deci, pe langa cheltuielile mari cu chiria (in unele locuri si 100E/mp) mai adaugam si cheltuieli cu impozitul forfetar care sunt aceleasi indiferent daca realizezi o cifra de afaceri de 10.000 euro/luna sau 100.000 euro/luna. Posibil ca pe intreprinzatorul din Centrul Vechi al Bucurestiului sa nu-l afecteze serios acest impozit dar ce se intampla cu cel din Cucuietii din Deal care are si el un birt si plateste un impozit de 3100 lei/an, adica 258 lei/luna? Nu mai are rost sa scriu despre service-urile auto unde impozitul este si mai mare.

Credeti ca se va diminua evaziunea? Eu zic ca este posibil, pentru ca multe firme din domeniu se vor inchide. Dar sigur nu vor creste incasarile bugetare. Insa daca pun in balanta faptul ca intreprinzatorii existenti deja nu au ce sa faca sau nu stiu sa faca altceva si vor activa in continuare vor fi nevoiti sa ia masuri care sa diminueze efectele negative ale impozitului prin cresterea tarifelor  sau prin evaziune (munca "la negru", declararea de venituri mai mici pentru TVA mai mica etc). Daca tarifele cresc este posibil sa se diminueze numarul de clienti si atunci si bussines-ul va fi in cadere. Atunci va ramane ca solutie evaziunea. Oricum ai da-o, guvernantii si-au facut sigur calculele prost ceea ce demonstreaza ori incompetenta ori dorinta de a distruge ce a mai ramas din antreprenoriatul roman.

Exp.ctb. Sorin Branciog


Socializam
Contul meu
Email :
Parola :
Nu ai cont inca ?
creeaza-ti unul aici
Am uitat parola
Curs Valutar 09-12-2019
USD 4.1131 LEI
EURO 4.5057 LEI
Newsletter
Introduceti e-mailul in
casuta de mai jos pentru
a va abona la newsletter

Articole din data de
<< < Decembrie 2019 > >>
  D L Ma Mi J V S
  1 2 3 4 5 6 7
  8 9 10 11 12 13 14
  15 16 17 18 19 20 21
  22 23 24 25 26 27 28
  29 30 31
 
Declaratii de transparenta
Pentru 2011
Pentru 2012
Termeni si conditii
2019 Copyright TopConta.ro. Toate drepturile rezervate.